Herzogin Cecilie

Ursprunget till det legendariska flaggskeppet: Herzogin Cecilie

Om vi tänker på sjöfartens klassiska era, känd som “Sail Age,” står ett namn ut: Herzogin Cecilie. Detta fyrmastade segelfartyg, uppkallat efter den tyska kronprinsessan Cecilie av Mecklenburg-Schwerin, har gått till historien. Många betraktar Herzogin Cecilie som ett av de mest magnifika och snabbaste “Tall Ships” som någonsin har seglat de sju haven.

Den tidiga missionen: Utbildning och transport

År 1902 fick Herzogin Cecilie en viktig roll. Det var det nordtyska Lloyd-företaget som gav fartyget sitt uppdrag. Målet var att fungera som ett träningsfartyg för unga, ambitiösa tyska kadetter. Fartyget byggdes av Rickmers Yard i Bremerhaven. Med en konstruktion av solid stål och en lastkapacitet på över 4000 ton var det utmärkt förberett för långa, transatlantiska resor.

Ett fartyg av handel och upptäcktsfärd

Herzogin Cecilie blev snabbt känt för sina framgångsrika handelsresor. Det transporterade tyska varor, som verktyg och maskiner, till olika delar av världen. När det återvände, lastade det spannmål eller nitrater från exotiska platser som Sydamerika, San Francisco, och Australien. Men allting stannade upp när första världskriget bröt ut 1914. Efter kriget ändrades dess ägande till Frankrike, men där blev det inte kvar länge.

Ingår i den åländska flottans mäktiga arv

Under den här perioden började Gustaf Erikson, en inflytelserik ålänning, bygga upp sin segelfartygsflotta. Ett slumpmässigt möte med Herzogin Cecilie vid Oostende 1920 ledde till att Eriksons högra hand, kapten de Cloux, köpte fartyget för £ 4250. Fartyget fortsatte sin pedagogiska mission och utbildade sjömän inte bara från Finland men även från Sverige, Norge, Estland, Tyskland och Storbritannien.

En rekordhållare på havet

Redan innan Gustaf Erikson tog över hade Herzogin Cecilie ett rykte för att vara ett snabbt och sjövärdigt fartyg. Det kunde nå hastigheter på upp till 21 knop och hade vunnit det prestigefyllda ”Grain Race” inte mindre än fyra gånger före 1921. Under Eriksons ägande fortsatte framgångssagan, med fyra nya segrar i samma tävling.

Ett tragiskt slut men ett arv som lever vidare

Men allt kom till ett abrupt och tragiskt slut den 25 april 1936. I tät dimma strandade Herzogin Cecilie på “Ham Stone Rock”. Många bilder som dokumenterar denna tragiska händelse finns att se i länken nedan. Även om majoriteten av fartyget gick förlorat, lever dess arv kvar. Du kan se artefakter och den noggrant restaurerade kaptenens salong på Ålands Sjöfartsmuseum.

Mer information

Ålands Sjöfartsmuseum

 

Lämna ett svar