Herzogin Cecilie

Flaggskeppets ursprung

När man reflekterar över den sjöfartshistoriska period som ofta kallas ”Sail Age” är det svårt att ignorera betydelsen av den fyrmastade barken Herzogin Cecilie. Uppkallad efter den tyska kronprinsessan hertiginna Cecilie av Mecklenburg-Schwerin, anses den högt ansedda djuphavsseglaren allmänt vara en av de största och potentiellt snabbaste “Tall Ships” genom tiderna.

1902 fick Herzogin Cecilie i uppdrag av den nordtyska Lloyd att utrustas och användas som ett träningsfartyg för unga tyska kadetter och byggdes av Rickmers Yard i Bremerhaven. Tillverkad helt av stål och utrustad med en lastkapacitet på över 4000 ton, var fartyget väl rustat för de transatlantiska resorna som väntade på henne.

Det uppskattade djuphavsfartyget gick på många värdefulla rutter och bar tysktillverkade varor på export och återvände med spannmål eller nitrater från Sydamerika, San Francisco och Australien. 1914 utbröt första världskriget och tillfälligt avstannade Herzogin Cecilies rutinmässiga expeditioner. Efter vapenstillestånd 1918 tilldelades barken Frankrike, men utrangerades snabbt på grund av ett överskott av segelfartyg under den franska flaggan.

Ansluter sig till den åländska flottan

Det var under denna tid som ålänningen och befälhavaren Gustaf Erikson hade börjat slå samman vad som senare skulle bli den största flottan med segelfartyg som existerade i sin tid. Ett slumpmässigt möte med Herzogin Cecilie vid Oostende 1920 ledde till att Eriksons högra hand, kapten de Cloux, köpte fartyget för £ 4250.

I överensstämmelse med sitt ursprungliga syfte utnyttjade Gustaf barken och utbildade finska, svenska, norska, estniska, tyska och brittiska sjömän. Sommaren 1922 genomförde Herzogin Cecilie sin första av många charter under finsk flagg, där hon fraktade timmer från Fredrickstad till Melbourne.

Innan Eriksons ägandeskap var Herzogin Cecilie redan känd för sin sjöduglighet och snabbhet. Med en hastighet på upp till 21 knop kunde barken bibehålla prisade rekord och skryta med fyra “Grain race” vinster före 1921. Under Eriksons kommando tog fartyget segern ytterligare fyra gånger och hon har därmed flest “Grain Race Wins” genom tiderna.

Ett tragiskt slut…

Men Herzogin Cecilies till synes oslagbara seglatser fick plötsligt sitt tragiska slut den 25 april 1936. Under resan från Port Lincoln i södra Australien, då hon närmade sig sin slutdestination, gick fartyget i tät dimma på grund och strandade på “Ham Stone Rock”. Länken nedan visar bilder från den förstörda barken när den slogs mot Bolt Head-klipporna i South Devon, där hon slutligen också förliste. Se filmen nedan.

Även om majoriteten av fartyget gick förlorat, lever Herzogin Cecilies arv vidare genom det lilla antalet artefakter som trots allt kunde räddas från vraket. Ett urval av föremål från fartyget visas hos familjen Sven Erikson i Lemland, men det kanske mest imponerande minnet är den sakkunnigt restaurerade kaptenens salong, öppen för visning på Ålands Sjöfartsmuseum.

Mer information

Ålands Sjöfartsmuseum

 

Lämna ett svar