Vår Historia

Från vår ikoniska “Pommern Edition” -design till vår episka kollektion av “Bomarsund Edition” -tröjor är vår “Åland Islands Collection” långtgående, orädd och bunden endast av fantasier från våra konstnärer och de fantastiska ombud som arbetar med vårt varumärke.

2001

Efter att under en hel dag sökt hantverkare på Åland via Internet, vilket var mer eller mindre hopplöst, formades sakta en idé om en Åländsk Portal. En portal där alla företag på Åland finns med och där man lätt kan hitta både telefonnummer och en kort presentation, inte bara av turistföretag, utan även av småföretagare och hantverkare.

Det här är också året jag och min fru träffas!

2002

Åland Online öppnar portarna på Internet, i liten skala, efter över ett års förarbete.

Tanken är att portalen skall vara kostnadsfri för de medverkande företagen. Den skall finansieras av annonsintäkter och av våra “Pluspaket”.

Bilden är Åland Onlines första logotype. På den tiden spelade inte upplösningen någon större roll.

2003

Fler och fler företag läggs till och fler och fler besökare hittar oss!
Nu börjar också besökarnas tips på företag att ramla in och vi växer så det knakar. Annonserna börjar ge resultat och vi bestämmer oss för att marknadsföra portalen mer även på Åland.

Dock har vi ännu inte lyckats sälja ett enda av våra “Pluspaket”.

Vi börjar nu också att samla på oss bilder från hela Åland. Det är något vi fortsatt med sedan dess. Med åren har vårt fotoarkiv vuxit till att idag innehålla tusentals bilder och videoklipp.

2004

Den 12-14 mars 2004 var vi på vår första mässa! Ålands Näringslivs “Köpmannamässan” bestämde vi oss för var det naturliga valet.

Många företagare besökte vår enkla monter, både skeptiska och optimistiska!
Den vanligaste frågan var: “Vad kostar det?” och “Hur kan det vara gratis?”.

2005

Fler och fler företag presenteras på Åland Online. Under 2004-2005 påbörjade vi ett samarbete med Solbacka Smycken, Gunnel och Derrick Nilsson, som har fortsatt genom åren.

Gunnel har hjälp mig med många frågor och vi har tillsammans gjort både roliga och utmanande projekt.

Bilden är en skärmdump från den 4 februari 2005.

2006

Ålands Fotografiska Museum med ägaren Olle Strömberg är också han en person som har ställt upp lite extra. Jag minns speciellt ett tillfälle när vi fotograferade gamla kameror hos Olle en halv natt! Bland annat Ålandspolisens första poliskamera…

Bilden är en skärmdump från den 14 juni 2006. Nu har vi uppdaterat webbplatsen till version 2.0, många barnsjukdomar är borta och nu börjar vi låta företagen själva logga in och uppdatera sina uppgifter!

En av de största nyheterna på Åland Online är också att vi nu har en karta på alla företagspresentationer.

2007

Tiderna förändras och vi på Åland Online försöker hänga med.
Nu skapar vi vår första mobil app för Android! Här visar vi våra medverkande företag med en kort presentationstext samt adress, klickbart telefonnummer och karta som integrerats med Google Maps, allt för att det ksa vara så enkelt för användaren som möjligt…

I ett försök att minska SPAM mailen gjorde vi också ett försök att dölja @-tecknet i alla presentationer, men det hjälpte föga. Nya spamfilter implementerades istället hos Google och Microsoft.

2008

I slutet av 2007 och början av 2008 inleder vi ett samarbete med tidningen Nya Åland som sedan dess regelbundet levererat nyhetsrubriker till oss!

Ett stort tack för det fina samarbetet!

2009

2009 var året då vi börjar vi skriva mer och mer texter själva. Gärna med små guldkorn för både boende och turister på Åland!

De första texterna var dock om de stora turistmålen som Pommern och Bomarsund.

2010

2010 hände det som inte fick hända…

Vid en uppgradering av Åland Online så kraschade hela portalen. Det tog månader att återställa allt, men till slut hade all data räddats!

Det hade säkert gått fortare om vi hade haft chansen att arbeta heltid med portalen, men Åland Online är och har alltid varit en heltidshobby, både jag och min fru har heltidsarbeten parallellt.

2011

Efter en del arbete är den nya designen på plats och nu börjar också annonspengarna att faktiskt betala hela portalen… visst, utan lön, men alla driftskostnader är täckta!

2015

Återigen börjar vi snegla på en ny design. Med alla olika typer av skärmar och upplösning behöver vi uppgradera oss till en mer modern layout.
Detta arbete kommer dock att ta nästan 2 år! Samtidigt uppdaterar vi givetvis vår portal precis som vanligt flera gånger i veckan!

2017

Upptäck Ålands Pärlor

Det är nya sidans slogan. Vi har efter gediget arbete flyttat hela den gamla portalens uppgifter till en ny plattform. Äntligen kan vi jobba vidare med nya fräscha verktyg! Wow!

Dessutom har vi tagit ett beslut som kan verka konstigt, men vi har tagit bort alla annonser. Detta för att vi vill ge ett seriöst och gediget intryck på våra besökare. Hur vi ska finansiera portalen nu… ja, det vet vi inte!

2018

Upptäck Ålands Pärlor

Vi fortsätter att publicera Åländska pärlor och under året bygger vi också en egen evenemangskalender… Fritt för åländska företag och föreningar och att marknadsföra sina evenemang!

2019

Vår nya idé med Ålandsbutiken har grott under ett par år. Vår tanke är att skapa en Ålandsbutik, med produkter och varor om och- eller från Åland.
I samband med detta lanserar vi också vår nya design:

“Åland Islands Collection”

Nu kan vi äntligen fortsätta vårt entusiastiska arbete med att marknadsföra Ålands historia, kultur och öliv!