T-Shirt – Ett riktigt arbetsplagg

Arnold R Fesser

T-tröjan utvecklades från dåtidens “underkläder” som användes från 1800-talet. Med andra ord har t-shirten utvecklats från den gamla tidens underställ eller “one-piece” till att man helt enkelt delade detta helplagg till en över och en underdel.

Överdelen eller toppen på tröjan var dock tillräckligt lång för att sticka ner under midjan. Med och utan knappar adopterades de av gruvarbetare och hamnarbetare under slutet av 1800-talet som ett praktiskt och skönt plagg för varma miljöer.
De tidigaste T-tröjorna, utan knappar, hittar man någon gång mellan spanska amerikanska kriget 1898 och 1913, då den amerikanska marinen först gav dem till sina soldater som underplagg. Då var de vita med så kallad crew-neck och kortärmade som man hade under uniformen. I varma miljöer så som tropikerna eller i u-båtar blev det dock vanligt att man tog av uniformsjackan och bara hade t-tröjan (mindre att tvätta).

Detta öppnade så småningom för konceptet att bära tröjorna som allmänt “casual” plagg. Tryckta T-shirts var i begränsad användning fram till 1942, då en T-shirt från en Amerikansk flygvapenskola dök upp på omslaget till tidningen Life. Under 1960 ökade populariteten för T-shirts då politiska budskap, självuttryck och protester ofta kunde ses som budskap. Samtidigt utvecklades alla varianter av reklam, sport och souvenir tröjor som tryckts genom åren.

Nutidens T-tröjor finns i en uppsjö av olika varianter bäde gällande mönster och material. Dessutom är både Crew-Neck och V-hals modellerna både moderna och populära.

T-shirts är bland de mest använda klädesplagg som används idag – Globalt!

Lämna ett svar